Izzini mežu nozares profesijas

Drukāt
Izveidots Piektdiena, 06 Marts 2020 09:29

Pirms 2000 gadiem romiešu zinātnieks Plīnijs teicis: “KOKI UN MEŽI IR AUGSTĀKĀ DĀVANA, AR KO DABA CILVĒKU APVELTĪJUSI, TĀDĒĻ CIENIET UN SAUDZĒJIET TOS!”

24. un 25. septembrī 6. klases skolnieki devās uz Latvijas Valsts Mežu Vijciema čiekurkalti, lai izzinātu mežu nozares profesijas.

 

«Mežs ir Latvijas zaļais zelts». Vienmēr varam priecāties par meža zaļajām nokrāsām vasarā un sarkanīgi dzelteno toņu bagātību rudenī, ieelpot svaigo meža gaisu, skrienot krosu, orientējoties, slēpojot ziemā vai nesteidzīgi pastaigājoties, pie viena meklējot kādu ogu vai sēni. Taču, lai mežs dotu valstij un tās iedzīvotājiem ekonomisko pienesumu, tas ir prasmīgi jāapsaimnieko, regulāri tajā iegūstot arī koksnes ražu. Un līdzīgi kā zeltam, arī mežā iegūtajiem baļķiem prasmīgi meistari Latvijā pievieno vērtību, tos pārstrādājot skaistos un vērtīgos produktos, ko cilvēki visā pasaulē izmanto ikdienā – mēbelēs, logos un durvīs, grīdas segumā, māju apšuvumā... visu nekad neuzskaitīsi! Taču, lai mežs būtu mūžīgs, pēc nociršanas koki ir jāstāda no jauna, jākopj un jāsargā. Visiem šiem darbiem nepieciešami labi speciālisti. Kopā meža nozarē Latvijā strādā 50 000 cilvēku, tāpēc gudri un spējīgi jaunieši ar labu izglītību vienmēr būs pieprasīti [1].

Ne vienmēr labi apmaksātam darbam nepieciešama augstākā izglītība. Jau pēc pamatskolas absolvēšanas ir iespējams mācīties kādā no 18 Latvijas profesionālajām izglītības iestādēm, kurās iespējams apgūt ar meža nozari saistītās profesijas - būvizstrādājumu galdnieks, galdnieks, galdnieka palīgs, mēbeļu galdnieks, programmvadības kokapstrādes darbmašīnu operators, Stila mēbeļu modelētājs, motorzāģa operators, koka māksliniecisko izstrādājumu izgatavotājs, meža mašīnu mehāniķis, mežsaimniecības tehniķis, meža mašīnu operators, koka izstrādājumu ražošanas tehniķis. Plašāku informāciju par skolām var meklēt www.niid.lv mājaslapā, bet plašāku informāciju par profesijām, kas saistītas ar mežu nozari var meklēt www.profesijupasaule.lv mājaslapā [2;3].

Ar ko gan īpaša ir Vijciema čiekurkalte? 19. gadsimta beigās Ziemeļvidzemi skāra plaši meža ugunsgrēki, tādēļ Vijciemā tika uzcelta čiekurkalte – vieta, kur no čiekuriem tiek iegūtas sēklas jaunu mežu sēšanai. LVM Vijciema čiekurkalte ir vecākā čiekurkalte Latvijā un vienīgā šāda veida čiekurkalte pasaulē. Tā bez pārtraukuma darbojusies no 1895. gada līdz pat pagājušā gadsimta 70. gadiem, savu darbu atsākot 1992. gadā [4].

Apmeklējuma laikā skolēniem bija iespēja paša acīm pārliecināties, ka arī šodien sēklas jaunu mežu audzēm tiek iegūtas, izmantojot tās pašas – vairāk nekā 100 gadu vecās, oriģinālās iekārtas. Čiekuru kaltes vecajā krāsnī darbojas divdesmit četri čiekuru žāvēšanas cilindri, kas vairākas reizes dienā tiek grozīti, lai visi čiekuri izkaltētos vienmērīgi. Pateicoties šīm senajām iekārtām, no 2002. gadā Vijciema čiekurkalte iekļauta Eiropas kultūras mantojuma sarakstā, bet 2008. gadā tā ieguva neparastā Eiropas kultūras mantojuma statusu.

No dienā gūtajām zināšanām var secināt, ka:

  1. Lai strādātu mežsaimniecības nozarē noteikti svarīgi ir zināt svešvalodas,
  2. Nav obligāti jāiegūst augstākā izglītība, bet lielākas priekšrocības un izaugsmes iespējas būs tad, ja tā tiks iegūta,
  3. Izglītība meža nozarē dod iespēju nebraukt meklēt laimi ārzemēs – tā sniedz iespēju labi nopelnīt tepat Latvijā. 

Izdevumi par pasākumu segti no projekta Nr.8.3.5.0/16/I/001 „Karjeras atbalsts izglītojamiem vispārējās un profesionālās izglītības iestādēs”  finansējuma.

 

Izmantotie resursi:

1.https://www.zm.gov.lv/public/ck/files/ZM/mezhi/citas_publikacijas/karjera_meza_nozare_buklets.pdf

2.www.Profesijupasaule.lv

3.www.niid.lv

4.https://www.mammadaba.lv/objekti/top-12/vijciema-ciekurkalte

Pedagogs karjeras konsultants

Ivita Onzule

Autortiesības © 2024 Valmieras Pārgaujas sākumskola. Visas tiesības aizsargātas.
Joomla! ir atvērtā koda programmprodukts ar GNU General Public licenci.
Joomla templates 1.7 by Hostgator