Karjeras projekts un karjeras izglītība

Drukāt
Izveidots Piektdiena, 09 Oktobris 2020 12:27

Līdz ar augusta pēdējām dienām skolā noslēdzās Karjeras attīstības atbalsta (turpmāk tekstā KAA) projekts: Eiropas Savienības fondu darbības programmas Izaugsme un nodarbinātība” 8.3.5. specifiskā atbalsta mērķa "Uzlabot pieeju karjeras atbalstam izglītojamajiem vispārējās un profesionālās izglītības iestādēs" projekts Nr.8.3.5.0/16/I/001 Karjeras atbalsts vispārējās un profesionālās izglītības iestādēs”. Neskatoties uz to, skolā darbs pie karjeras izglītības turpinās ar Valmieras pašvaldības atbalstu.

Projekts aizsākās 2016. gada 1. janvārī visā Latvijas teritorijā. Projekta mērķis: uzlabot pieeju karjeras atbalstam izglītojamiem vispārējās un profesionālās izglītības iestādēs. Galvenie pienākumi, kurus veica mūsu skolas pedagogi, karjeras konsultanti, (turpmāk tekstā PKK) bija: Karjeras atbalsta pasākumu - karjeras informācijas, karjeras izglītības un karjeras konsultāciju u.c. aktivitāšu nodrošināšana. 

Ko tad esam paveikuši pa šo laiku?

Piedalījušies dažādās aktivitātēs vairāku gadu garumā. “Karjeras nedēļa” ietvaros esam tikušies ar dažādiem profesiju pārstāvjiem, devušies ciemos uz uzņēmumiem, piedalījušies improvizācijas teātra aktivitātēs ”Šarādes par profesijām”, ielūkojušies šefpavāra dzīvē, devušies ēnot kādu profesijas pārstāvi, pēc kartes meklējuši uzņēmumus Valmierā, u.tml..

Vislielākais prieks mums skolotājiem un man PKK, protams,  ir redzēt bērnu mirdzošās acis pasākumā.

Protams žēl, ka 2020. gada pavasarī vairākus KAA pasākumus nācās atcelt Covid-19 izplatības dēļ, bet tas savukārt lika mums meklēt jaunas iespējas un jaunus risinājumus, kā iesaistīt karjeras izglītību jau tā saspringtajā un sarežģītajā mācību procesā. Paldies skolēniem, kas pildīja karjeras uzdevumus Uzdevumi.lv, tādejādi sev pelnot papildus punktus Topam. Visaktīvākā klase uzdevumi.lv bija 3.d, 2019./2020.m.g.

Mācību gada noslēgumā ar karti rokās, ejot dabā  vai digitāli, izmantojot “Google maps” skolēni devās Valmieras uzņēmumu meklējumos. Priecājos, ka uzdevums patika ne tikai bērniem, bet arī bērnu vecākiem. Uzrunāt divas dažādas paaudzes nemaz nav tik viegli, bet mums tas izdevās “Urā!”. Atraktīvākie un veiksmīgākie uzņēmumu meklētāji tika pie veicināšanas balvām. Par tām sakām, lielu paldies VTU Valmiera, Tipogrāfijai Lapa”, Valmieras slimnīcai, PIKC Valmieras tehnikums, Timemachine, Neonija”, Sajūtu parks, Volkswagen centrs Valmiera, Valsts Policijai, Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienestam.

Arī jaunajā 2020./2021.m.g. mums ir plāni karjeras izglītībā. Diemžēl tik plaši un aktīvi tie nebūs, jo pasākumi šogad netiek finansēti no ESF un valsts finansējuma, kā arī Covid-19 dēļ.

PKK aicina skolēnus izmantot iespēju un Uzdevumos.lv pildīt karjeras uzdevumus, www.vps.edu.lv lasīt karjeras informāciju, kā arī brīvajā laikā spēlēt dažādas spēles, kuras atrodamas sadaļā “Brīvbrīžiem”.

Reiz 1. klases skolēns teica: “Ja man nebūs darba, tad man nebūs sievas, tādēļ man vajag mācīties, lai man būtu karjera!” Mācīsimies un izzināsim savus karjeras ceļus šajā tik ļoti mainīgajā pasaulē, lai mēs katrs esam spējīgs sasniegt savas karjeras virsotnes. Mums katram šajā pasaulē ir savs darbs, tikai vajag prast to atrast un izmantot dzīves sniegtās iespējas.

PKK aicina vecākiem ļaut bērniem pašiem doties pa savu karjeras ceļu, mēs varam tikai ieteikt, bet ļaujiet bērnam veikt savu izvēli. Ikviens darbs ir nozīmīgs, neliksim saviem bērniem piepildīt mūsu nepiepildītos sapņus. Un atceramies -  ne visi juristi, ekonomisti, inženieri pelna lielas algas, tādas var pelnīt arī pārdevēji, frizieri, masieri. Viss atkarīgs no mums, no mūsu prasmēm, neatlaidības un vēlmes doties uz priekšu, nebaidoties no dzīves izaicinājumiem. Turklāt šodien ir grūti paredzēt, kādas profesijas būs pieprasītas pēc 7, 10 vai 15 gadiem. Ļaujiet bērniem būt pašiem, māciet viņiem dzīves prasmes, prasmi sarunāties, prasmi jautāt, prasmi būt patstāvīgiem, noliekot malā It tehnoloģijas. Jo dzīve ir šeit un tagad, neļaujiet tehnoloģijām hipnotizēt un pakļaut jūsu bērnus. Svarīgi ir neaizmirst par atpūtu, jo veiksmīga karjera balstās uz līdzsvarotiem svara kausiem. Lai karjera būtu veiksmīga, mums līdzsvarā ir jānotur ģimene, darbs, atpūta, garīgums un pilsoniskums.

Lai mums visiem izdodas piepildīt savus mazos un lielos mērķus!

 

Vienīgais cilvēks, par kuru tev ir lemts kļūt,

ir cilvēks, par kuru tu izvēlies kļūt.”
Ralfs Valdo Emersons,

esejists, dzejnieks, lektors un transcendentālisma filozofijas pamatlicējs

 

 

PKK Ivita Onzule

Autortiesības © 2024 Valmieras Pārgaujas sākumskola. Visas tiesības aizsargātas.
Joomla! ir atvērtā koda programmprodukts ar GNU General Public licenci.
Joomla templates 1.7 by Hostgator