Programmas “Putni un mēs” pirmais šīs sezonas uzdevums!

Drukāt
Izveidots Trešdiena, 10 Oktobris 2018 10:22

  Rudens ir tas laiks, kad jāsagatavo ligzdošanas vietas putniem, kas pavasarī atlido. Ja esi ar savu klasi kaut kur izlikuši kādu putnubūrīti, tad aicinu Jūs to iztīrīt un salabot, lai pavasarī putni varētu atgriezties tīrā mājoklī un justos labi. To vari darīt arī kopā ar vecākiem un vecvecākiem. Gan jau kāds laukos vai pie savas mājas tuvumā esat ievērojuši kādu būrīti, kuru varētu aplūkot un iztīrīt.

 

Neliela informācija.

Tīrīšana

  Dobumperētāji putni nekad neizmanto ligzdošanai veco ligzdu. Atšķirībā no mājas strazda, kas pavasarī izmet no būrīša veco ligzdas materiālu, sīkie dobumperētāji putni (zīlītes, melnais mušķērājs) būrīšus netīra, bet būvē jaunu ligzdu virsū vecajai. Tādējādi pēc vairākiem gadiem būrītis ir pilns ar ligzdu materiāliem. Ligzda, kas uzbūvēta virs vienas vai vairākām vecajām ligzdām, ir vieglāk sasniedzama ligzdu postītājiem, tādēļ katru gadu (septembrī–novembrī) būrīši ir jāiztīra (jāizmet viss ligzdas materiāls, kas atrodas būrītī).

  Vienlaikus ar tīrīšanu nepieciešamības gadījumā var veikt arī būrīšu defektu novēršanu (jumtiņa nomainīšanu u.tml.). Parasti vecajos ligzdu materiālos savairojas putnu parazīti, tādēļ ir ieteicams rudenī tīrīt ne tikai sīko dobumperētāju, bet arī citu putnu būrīšus.

Izlikšana

  Vislabāk putnu būrīšus izlikt jau rudenī, kad ligzdošanas teritorijas aizņem pie mums pārziemojošie dobumperētāji. Ja rudenī būrīšus izlikt nav iespējams, tos jāizliek pēc iespējas agri pavasarī (martā, aprīļa sākumā).

  Vislabāk būrīti pie koka piestiprināt ar naglām. Šāds stiprinājums būs pietiekami drošs un nodarīs vismazāko kaitējumu kokam. Būrīti var arī iekārt koka zarā ar stiepli. Nav ieteicams būrīti piesiet ar stiepli ap koku, jo tad stieple ieaug kokā, vai pārtrūkst, kokam augot.

  Būrīša skreju vislabāk vērst uz austrumiem, dienvidaustrumiem vai ziemeļaustrumiem. Skreju vēlams vērst pret klajāku vietu, tai ir jābūt neaizsegtai no koku zariem.

  Būrīša piestiprināšanas augstums sīkajiem dobumperētājiem putniem – 2–4 m. Būrīšus, kas piestiprināti zemāk, viegli varēs sasniegt garāmgājēji, traucējot putnu ligzdošanu.

(informācija ņemta - http://www.lob.lv/lv/putnu_burisi/izgatavosana.php)

 

  Veic pētījumu! Izpēti, nofotografē un apraksti savus novērojumus. Glīti noformē nodod klases audzinātājai vai atsūti uz manu e-pastu  Šī e-pasta adrese ir aizsargāta no mēstuļu robotiem. Pārlūkprogrammai ir jābūt ieslēgtam JavaScript atbalstam, lai varētu to apskatīt. līdz 26.oktobrim, lai varu Tavu pētījumu nosūtīt tālāk Latvijas ornitologu biedrībai. Protams, visi pētījumi būs arī publicēti skolas mājas lapā.

Katru mēnesi gaidi jaunu uzdevumu!

Pavasarī izvērtēšu čaklāko klasi un aktīvākos skolniekus!
skolotāja Agnese Neija

Autortiesības © 2024 Valmieras Pārgaujas sākumskola. Visas tiesības aizsargātas.
Joomla! ir atvērtā koda programmprodukts ar GNU General Public licenci.
Joomla templates 1.7 by Hostgator