5.d klases ciemiņš - Emīlija no Jaunzēlandes

Drukāt
Izveidots Otrdiena, 04 Oktobris 2016 08:46

  No 26.septembra līdz 28.septembrim mūsu skolā ciemojās un kopā ar 5.d klasi piedalījās visās mācību stundās skolniece Emīlija Nestecka no Jaunzēlandes.

  Emīlijas ģimene pirms septiņiem gadiem no Latvijas kopā ar ģimeni devās dzīvot uz Austrāliju. Tur dzīvoja piecus gadus. Tagad jau divus gadus ģimene dzīvo Jaunzēlandē.

 

  Pašlaik uz trim nedēļām visa ģimene ir atbraukusi ciemoties uz Latviju. Dažas dienas ģimene ciemojās 5.d klases skolnieces Arīnas Babres ģimenē. Tāpēc arī mums radās iespēja satikties ar Emīliju.

  Meitenei ir 12 gadi. Viņa mācās Marija Bei pamatskolas (Murrays Bay Intermediate School)  8.klasē. Ciemošanās laikā viņas klasesbiedri Jaunzēlandē bauda pavasara brīvdienas. Tad vēl pāris mēnešu jāmācās, un vasaras brīvlaiks ir klāt. Interesanti! Pie mums tajā laikā ziema – ziemas brīvdienas. Un februārī sākas jauns mācību gads.

  Jautāju Emīlijai, kas skolā Latvijā ir citādāk kā skolā Jaunzēlandē? Emīlija atbildēja, ka viss. Tāpēc, lai stāsta Emīlija pati. Tā kā Emīlija ikdienā tomēr nelieto latviešu valodu tik daudz kā mēs, viņas valodas stils nedaudz atšķiras. Centos to daudz nemainīt.

Emīlija

  Kad es ienācu skolā, man uzreiz cauri prātam izgāja doma, vai te būs labi? Un ātri sapratu, ka būs labi. Vispirms Arīna man parādīja skolas apkārtni. Uzreiz saku, ka tā ir citādāka kā Jaunzēlandē. Dažas lietas, ko es pamanīju – visa skola ir gandrīz vienā mājā, skolēniem nav formas. Pie mums skola sastāv no daudz mazām mājiņām. Jums ir daudz citādākas mēbeles. Piemēram, galdi pie mums ir visādās formās. Mums pat ir astoņstūru galdi! Ir trīsstūru galdi. Man ļoti patīk, ka pie jums ir baseins un ka gatavo ēst. Es Jaunzēlandē braucu peldēt tikai brīvajā laikā, un pusdienu kastītes mēs paši ņemam līdzi no mājām. Skolā ēdienu negatavo. Bija interesanti redzēt, ka vēl ir krīta tāfeles. Zvans uz stundu gan mani sabiedēja, ļoti skaļš. 5.d klasē es jutos pieņemta. Viņi ar mani daudz runājās un nekautrējās.

  Šajās trīs dienās Emīlija piedalījās deviņu mācību priekšmetu stundās.

  Ļoti interesantas stundas bija informātika un sociālās zinības, jo pie mums Jaunzēlandē tādu nav. Mēs par datoriem esam iemācījušies jau ātrāk.

  Matemātika bija ļoti savāda, jo reizrēķina piemēros mēs liekam krustiņu, pie jums ir punkts. Arī darbības mēs rēķinām citādi, taču rezultāts jau ir vienāds.

  Kad es dzirdēju, ka būs peldēšana, es paliku ļoti priecīga, jo man ļoti patīk peldēt. Man ļoti patika lekt no paaugstinājuma. Skolotāja ļoti labi māca.

  Mūzikā bija ļoti jautri, jo dziedājām visādas latviešu dziesmas, kuras diemžēl mēs Jaunzēlandē nedziedam.

  Man latviešu valoda ļoti patika, jo latviešu valodas stundās var iemācīties par Latviju, vēl dažas lietas par latviešu valodu. (Emīlija teicami tika galā ar visiem rakstiskiem uzdevumiem.)

  Angļu valodā bija jautri. Bet tomēr zināju visu, par ko viņi runāja, un skolotāja visu pareizi izrunāja.

  Es pati esmu ļoti sportisks cilvēks, tāpēc man gribējās ilgāk sportot. Stunda bija par īsu.

  Vizuālajā mākslā mēs zīmējām, griezām. Jaunzēlandē mēs darām tāpat.

  Starpbrīži ir daudz un īsi. Pie mums starpbrīdis ir ik pēc divām stundām,  un tie ir garāki. Parasti blakus ir divas viena priekšmeta stundas.

  5.d klase, manuprāt, ir draudzīga klase. Reizēm stundās ir skaļi, bet viņi strādā kā komanda un palīdz viens otram.

  Pie jums daži skolotāji ir stingrāki kā citi, bet tā ir vajadzīgs. Direktors bija ļoti mīļš un jautrs.

  Es gribu teikt lielu paldies Valmieras Pārgaujas sākumskolai, ka Jūs bijāt mīļi un draudzīgi cilvēki un ka Jūs mani pieņēmāt.  

  Paldies Emīlijai par šīm trim interesantām un darbīgām dienām. Kopā ar 5.d klases skolēniem iepazinām jauku, draudzīgu meiteni. Meiteni, kura ikdienu pavada ļoti tālu no mums – gandrīz otrā pasaules malā. Līdz ar to arī mēs nedaudz iepazinām Jaunzēlandi. Trešdien pat bija žēl šķirties, jo bijām jau saraduši. Vēlam Emīlijai izdošanos ikdienas gaitās.

5.d klases audzinātāja Dzintra Indriksone

Autortiesības © 2024 Valmieras Pārgaujas sākumskola. Visas tiesības aizsargātas.
Joomla! ir atvērtā koda programmprodukts ar GNU General Public licenci.
Joomla templates 1.7 by Hostgator